Leren leren: Huiswerkplanner

Let’s make a plan!

Heb jij moeite om vanuit de elektronische leeromgeving (ELO), zoals magister of SOM een overzicht te hebben van jouw huiswerk?

En zou jij graag je huiswerk goed leren plannen?

Leslokaal Antverpia heeft voor jou een oplossing! Download de huiswerkplanner, en volg het stappenplan!

Leer leren bij Leslokaal Antverpia!

Ontwikkel je executieve functies en wordt een MASTER in leren leren met het LABS-leermodel!

LABS-leermodel, leren leren, Leslokaal Antverpia, Roosendaal
LABS-leermodel voor leren leren door Leslokaal Antverpia.
© 2022, Leslokaal Antverpia. Alle rechten voorbehouden.

Leer Adaptief Bij Suus (LABS) is een leermodel waardoor jij jouw planning gaat leren aan te passen aan jouw persoonlijke situatie.

Om goed te leren leren is het belangrijk dat jij jouw executieve functies goed ontwikkelt.

Executieve functies is een moeilijk woord voor vaardigheden die jij beter kunt leren gebruiken, zodat jij jouw (nieuwe) geleerde taken beter kunt onthouden én toepassen.

Leren leren specialist Suzanne Rockx-Laro heeft voor jou een overzicht gemaakt van de executieve functies die jij gaat leren gebruiken (LABS-leermodel). Op deze manier wordt leren een feestje!

Je krijgt hieronder uitleg over de executieve functies die jij gaat leren gebruiken met de unieke manier van plannen met de planner van Leslokaal Antverpia!

Voor het onderwijs zijn de executieve functies beschreven in het EVO-model. EVO staat voor Executive Vaardigheden Onderwijs.

Leslokaal Antverpia heeft het EVO-model als basis gebruikt voor de ontwikkeling van de huiswerk planner en het LABS-leermodel. Hieronder staat de uitleg van de zes hoofdvaardigheden, die ieder een eigen kleur hebben.

Stap 1: Plannen en organiseren.

executieve functies, leren leren, Leslokaal Antverpia

Jij neemt zelf al meer bagage mee dan jij denkt. Je moet het alleen op de juiste manier toe gaan passen. De eerste stappen die je gaat maken is het plannen en organiseren van jouw huiswerk naast jouw vaste vrije tijd besteding, zoals hobby’s en werk.

Stap 2: Werkgeheugen en concentratie.

executieve functies, leren leren, leslokaal Antverpia

Jij hebt bij de eerste stappen jouw eigen kennis meegenomen en een heleboel geleerd. Deze kennis neem je mee en kun je toepassen bij de volgende stappen. Om geconcentreerd te kunnen werken en de lesstof goed te kunnen onthouden ga jij jouw huiswerk in kleine stukken hakken. Hierbij ga je werk dat je heel moeilijk vindt in kleinere stukken hakken dan werk dat je makkelijk vindt. Op deze manier herhaal jij jouw leerwerk vaker en wordt het opgeslagen in jouw werkgeheugen.

Stap 3: Emotieregulatie en impulsbeheersing.

executieve functies, leren leren, Leslokaal Antverpia

Ook bij de vorige stappen heb jij jouw eigen kennis meegenomen en een heleboel geleerd. Om de focus te blijven houden en niet van je planning af te wijken moet jouw planning realistisch zijn. Zorg ervoor dat je een goede afwisseling maakt tussen maak- en leerwerk. Ook is het handig om ervoor te kiezen om talen af te wisselen met zaakvakken. Als jij jouw taken in jouw eigen gekozen volgorde afmaakt en daarbij jezelf een korte pauze gunt is het veel gemakkelijker om jouw impulsen te gaan beheersen. Je zult zien dat jij een goede balans gaat vinden tussen school en je vrije tijd besteding. Zodat je gemotiveerder bent en beter in je vel gaat zitten. Je hebt je emoties beter onder controle!

Stap 4: Motivatie en doorzetten.

executieve functies, leren leren , Leslokaal Antverpia

Gemotiveerd blijven voor school is altijd heel lastig. Je wilt natuurlijk leuke dingen blijven doen. Daarom is het belangrijk dat je een goede balans maakt tussen jouw school en vrije tijdbesteding. Je kunt alleen maar een realistische planning maken als je rekening houdt met de tijd die je hebt. Plan op een dag dat je een hobby hebt of moet werken minder heel moeilijke taken in. Je moet dan misschien wel eerder beginnen met leren, maar je zult minder stress ervaren. Heb jij je toch vergist in de tijd die je hebt? Dat kan gebeuren! Je weet nu voor de volgende keer dat je andere keuzes moet maken. Je kunt het!

Stap 5: Reflecteren (metacognitie) en zelfbeeld.

executieve functies, leren leren, Leslokaal Antverpia

Wat heb jij al veel geleerd! En ja, soms gaat het toch niet helemaal zoals je verwacht. Dat zijn allemaal leermomenten! Ga even terug naar de basis en kijk naar wat jou WEL lukt! Misschien past een andere leerstrategie wel goed bij jou! Neem de kennis die je nu hebt mee en je zult zien dat het plannen, leren en de balans tussen school en vrij tijd steeds beter gaat!

Stap 6: Flexibiliteit en gedragsverandering.

executieve functies, leren leren, Leslokaal Antverpia

Wat goed! Jij doet er alles aan om jouw kennis steeds beter toe te passen. Als jij deze vaardigheden goed kunt inzetten zul je zien, dat het leren steeds beter gaat!

Leren kun je leren bij Leslokaal Antverpia!

De planning en het LABS-leermodel is tot stand gekomen op basis van het EVO-model (Executieve Vaardigheden Onderwijs).

Vind je het prettig om hulpvragen te gebruiken bij het het gebruiken van het LABS-leermodel?

Zoek jouw vraag in onderstaande afbeelding.

Hulpvragen die je kunt gebruiken bij het plannen volgens het LABS-leermodel
© 2022, Leslokaal Antverpia. Alle rechten voorbehouden.

Vernieuwde huiswerkplanner Leslokaal Antverpia!

Download een printbare versie in A4 formaat voor slechts €2,50!

Koop de LUXE huiswerkplanner in A3 formaat voor slechts €24,95!

Op welke manier moet ik met de huiswerkplanner werken? KLIK HIER

LABS-leermodel, © 2021 – 2022 Leslokaal Antverpia, Suzanne Rockx-Laro.

Alle rechten voorbehouden. Deze planner mag in ongewijzigde vorm worden vermenigvuldigd en ingezet in het onderwijs of specialistische praktijk met naamsvermelding van Leslokaal Antverpia. 

Aanpassen, kopiëren en inzet van de planner in aangepaste vorm is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Leslokaal Antverpia.